Katarzyna Boczar – technik farmaceutyczny, dietetyk, copywriter medyczny, twórca marki “Przystań zdrowego życia”. Skutecznie pomaga swoim pacjentom w zmianie nawyków żywieniowych, poprawie stanu zdrowia oraz komfortu ich życia.
Kontakt: przystanzdrowegozycia@gmail.com
Co warto wiedzieć o koronawirusie?
Każdy z nas przynajmniej raz w życiu przeszedł infekcję wywołaną przez jednego z koronawirusów. Koronawirus SARS-COV-2 nie jest jedynym znanym szczepem wirusów z tej rodziny. Swoją nazwę zawdzięcza kulistemu kształtowi wokół którego znajduje się białkowa otoczka, przypominająca koronę. Średnica jego pojedynczej cząsteczki wynosi ok. 60 – 140 nanometrów. Naukowcy znają co najmniej kilka rodzajów koronawirusa. W większości powodują one łagodne infekcje dróg oddechowych, które ustępują po kilku dniach.
Epidemia SARS
W listopadzie 2002 roku w chińskim Guangdong u 45 letniego mężczyzny pojawiły się objawy ze strony układu oddechowego oraz gorączka. Okazało się, że wirus rozprzestrzenia się w szybkim tempie, a niekiedy dochodziło nawet do masowych zakażeń. W bardzo krótkim czasie objawy tajemniczej choroby zaczęły wychodzić poza chińską granicę. Za tę sytuację był odpowiedzialny nowy gatunek koronawirusa SARS-COV, który podczas jednego sezonu epidemii rozprzestrzenił się do 37 krajów i zaraził ponad 8000 osób, a 775 pozbawił życia. Po ośmiu miesiącach wirus samoistnie zniknął.
Epidemia MERS
Kolejnym groźnym patogenem był koronawirus MERS-COV odpowiedzialny za wywołanie epidemii w 2012 roku. Pierwszy przypadek odkryto w Arabii Saudyjskiej, a ogniwem pośrednim w rozprzestrzenianiu się wirusa były prawdopodobnie wielbłądy jednogarbne, natomiast naturalnym gospodarzem nietoperze. Objawy chorobowe były różne: od zupełnie niegroźnych po ciężkie zakażenia układu oddechowego, które kończyły się zgonem. W trakcie rozwoju choroby pojawiały się m.in. kaszel, bóle mięśni, gorączka, dreszcze, duszności, a także nudności, wymioty, biegunka oraz bóle brzucha.
Pojawienie się „nowego” koronawirusa SARS-COV-2
Pod koniec 2019 roku w chińskim Wuhan zgłoszono cztery przypadki niezidentyfikowanego zapalenia płuc. Wszystkie były powiązane z miejskim targiem owoców morza. Wkrótce pandemia koronawirusa SARS-COV-2 rozprzestrzeniła się po całym świecie. W marcu 2020 roku wirus dotarł do Polski. Koronawirus SARS-COV-2 wywołuje chorobę o nazwie COVID-19. Postać choroby może być różna: od bezobjawowej do ciężkiej niewydolności oddechowej zakończonej śmiercią. W większości (według WHO do 80%) przypadków choroba przebiega bezobjawowo bądź z łagodnymi symptomami. Jednak to w jaki sposób przejdziemy COVID-19 zależy od wielu czynników m.in. wieku, posiadanych chorób współistniejących (np. astmy, cukrzycy, miażdżycy, otyłości, chorób płuc) oraz od tego w jakim stanie jest nasz układ immunologiczny.
Jakie objawy mogą wystąpić po zakażeniu wirusem SARS-COV-2?W większości przypadków występują następujące symptomy: gorączka, suchy kaszel, duszności, ogólne osłabienie, bóle mięśniowe i uczucie zmęczenia. W rzadszych przypadkach pojawia się biegunka, krwioplucie oraz bóle głowy. Ponadto niektórzy pacjenci skarżą się na osłabienie lub całkowitą utratę węchu i smaku, które po kilku dniach wracają z powrotem. Niestety w chwili obecnej nie istnieje szczepionka na COVID-19, ani żaden lek. Leczenie jest prowadzone wyłącznie objawowo.
W jaki sposób możemy ochronić się przed koronawirusem?
Nie ma jednego skutecznego sposobu na to, aby ochronić się przed zakażeniem koronawirusem SARS-COV-2. Możemy jednak podjąć kilka kroków, aby nasz układ immunologiczny był w jak najlepszym stanie:
- Unikanie stresu. Niestety w dzisiejszych czasach stres nie odstępuje nas na krok. Jest częścią naszego życia. Poprzez wydzielanie różnych hormonów, np. kortyzolu stres działa negatywnie na układ odpornościowy i zwiększa ryzyko infekcji oraz ich ciężkiego przebiegu. Dlatego warto znać metody radzenia sobie ze stresem np. joga, rozmowa z zaufaną osobą lub cokolwiek co pozwoli nam się zrelaksować i odpocząć.
- Aktywność fizyczna. Umiarkowana aktywność fizyczna kilka razy w tygodniu obniża ryzyko infekcji, a w przypadku ich wystąpienia sprawia, że przechodzimy je łagodniej. Podnosi też odporność organizmu. Już jedna godzina tygodniowo może pomóc, jednak najlepiej uprawiać wybraną dyscyplinę od 3-5 razy w tygodniu po 30-60 minut.
- Sen. Gdy śpimy w naszej szyszynce produkowany jest hormon o nazwie melatonina, który odpowiada za odpowiedni rytm dobowy i prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Aby melatonina zaczęła być wydzielana należy spać w całkowitej ciemności oraz ciszy. Kiedy rezygnujemy ze snu nasz organizm nie ma możliwości pełnej regeneracji, co może być przyczyną wyższej podatności na infekcje, w tym infekcje układu oddechowego. Sen powinien trwać nieprzerwanie przez co najmniej siedem godzin.
- Odpowiednia dieta. Dieta to nasz codzienny styl odżywiania, a nie chwilowa zmiana nawyków żywieniowych np. w celu zrzucenia kilku nadprogramowych kilogramów. Nieprawidłowe odżywianie jest główną przyczyną chorób takich jak: cukrzyca, miażdżyca, nadwaga i otyłość. Choroby te przyczyniają się do zmniejszonej pracy układu immunologicznego, a co za tym idzie wyższej podatności na infekcje. Należy spożywać od 3 do 5 posiłków dziennie bogatych w warzywa i owoce. W diecie należy unikać węglowodanów prostych np. słodyczy, przetworzonych mięs, nadmiernej ilości soli (do 5 g dziennie), tłuszczy zwierzęcych oraz sztucznych dodatków do żywności. Trzeba także pamiętać o odpowiednim nawodnieniu (od 1,5-2 litrów). Należy unikać mocnej kawy, czarnej, mocnej herbaty oraz alkoholu. Zalecane produkty to m.in.: pieczywo pełnoziarniste, chude mięso, dobrej jakości ryby np. łosoś, makarony pełnoziarniste, a także ryż i rośliny strączkowe).
Naturalne produkty wspierające odporność
- Czosnek
- Cebula
- Jeżówka
- Czystek
- Aloes
- Owoc maliny
- Kwiat czarnego bzu
- Żeń-szeń
- Olej z wiesiołka
- Imbir
- Kurkuma
- Oregano
- Cynamon
- Kozieradka.
Bibliografia:
- Krzysztof Pyrć “Ludzkie koronawirusy” – Postępy Nauk Medycznych nr 4B, 2015
- A. Wawrzyniak, K. Kuczborska, A. Lipińska-Opałka i inni “Koronawirus 2019-nCoV – transmisja zakażenia, objawy i leczenie”
- www.gov.pl/koronawirus
- K. Jankowska, N. Suszczewicz “Naturalne metody wspomagania odporności w walce w koronawirusem” – Wiedza Medyczna (2020).